Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

West Rail depot and station

Parsons Brinckerhoff (Asia)

Contract DD-600, 2.4km with one station

Design contract value HK$128M (£10.2M)

West Rail's depot will cover 67ha, from the north of end of the Tai Lam Country Park tunnel, and up to the station at Kam Tin.

Parsons Brinckerhoff's design contract covers the depot area, the station, a short piece of main line and West Rail's headquarters building which will house the operational and control centre and offices, as well as maintenance buildings.

It will be built as four contracts. Main elements of the civils work include the importation of 1.7Mm3 of fill, 4.1km of main drainage channel entrusted to KCRC by the Drainage Services Department, and 14km of roads.

There will also be a 660m long bridge, rising up to 18m above the depot's formation.

The channel was already planned by the DSD to alleviate flooding. A box culvert 300m long will run under the depot, and 'each cell would take a two lane highway', according to Parsons Brinckerhoff project manager Rod Stewart.

Five tracks were originally to be built at the station, but value engineering has reduced this to three, as the freight line is not needed at present.

The station will include public transport interchanges and provision for 'kiss and ride' so passengers can be dropped off

by car.

Shortening the station was 'a great relief to all of us' says Stewart, as the drainage channel fits more easily.

'The trick with the station is to design it so that it can be a fully functioning station in its full development and can be reduced effectively in the meantime,' he adds.

Allowance has to be made for future property development, which could involve covering over parts of the depot.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.