Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Video | Manchester Victoria revamp progresses with roof installation

The £44M refurbishment of Manchester Victoria station moved a step closer to completion at the weekend as the largest steel section of the new roof was installed.

The revamp is part of the £1bn+ Northern Hub and North West Electrification Programme.

As part of the redevelopment, a new roof is under construction and on Saturday (2 August), the ninth and largest steel rib was lifted in to place using a 750t crane.

Measuring nearly 100m long and weighing nearly 70t, the beam was lowered into place to form the corner section of the station’s modern roof.

Later this month, work will begin to install the roof’s ETFE (ethylene tetrafluoroethylene) panels, a lighter and cheaper alternative to glass. The material, which is used at Manchester Piccadilly station, Birmingham New Street station, and the Eden Project in Cornwall, has self-cleaning properties and will allow large amounts of natural light in to the station for the first time.

Plans for Manchester Victoria also include a new bridge link to the Phones 4u arena, which is due to open later in August, along with improvements to the concourse and a programme of refurbishments to many of Manchester Victoria’s Grade II listed features and buildings.

The remaining roof sections will be installed over the next few months with the whole station redevelopment due for completion in early 2015.

Ian Joslin, area director for Network Rail, said “This is a significant milestone in the redevelopment of Manchester Victoria station which will become a vital transport hub as well as an iconic new building. The new concourse will be lighter, brighter and more modern than the old one and will complement the original station building’s beautifully restored architecture.”

Related videos

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs