Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Then there was light

Bridges : Internet

The challenge to the Moreland Millennium Bridge team was to create a memorable entry to Moreland Developments' holdings in South Africa.

The soffit of the concrete deck is curved in cross section, and a structural steel arch is used.

This creates a combination of urban sculpture and a practical support for an unusual lighting system, which involves uplighting onto a ribbon of reflector panels. The curved soffit resulted in the outer ribs having significantly more prestressing than the inner ribs and this, combined with a skew of 25degrees, complicated both the design process and detailing.

The team for the project was GAPP Architects, BCP Engineers and Bosch Projects.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.