Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

The Gallery | Timber structure built over canal in Olympic Park

Dutch architecture practice Observatorium has built a timber structure on the 2012 Olympic Park that replicates an old lock keepers’ cottage that once stood on the east London site.

Newton’s Cottage was built over three weeks with help from trainees at the local Building Crafts College.

Named after the last keeper of Carpenters Lock, the project celebrates the history and heritage of the site. It was commissioned by the London Legacy Development Corporation in partnership with the Canal & River Trust.

Free workshops will be held at the cottage through October and November, including hands-on talks about wood-carving, stone masonry and pottery.

Observatorium’s Ruud Reutelingsperger said: “Newton’s Cottage is a place for reflection and contemplation about the waterways – their importance and their role for London and beyond.

“We were inspired by the narrative behind the history of Carpenter’s Road Lock and intrigued about the human aspect of the lock keeper who historically tended over the waterways.

“We very much hope that people are enticed down to the lock to discover this somewhat undiscovered part of Queen Elizabeth Olympic Park.”

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs