Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Sloping off to the park

CONTRACTS

MACCAFERRI HAS supplied its Macwall segmental concrete retaining wall system to stabilise an area of sloping parkland within Newcastle Great Park, a major new commercial and residential development on the outskirts of Newcastle upon Tyne.

MacWall retaining walls are constructed from segmental blocks set into foundations comprising compacted granular material. Built-in locators ensure the correct horizontal alignment of blocks and that a consistent 7infinity batter is achieved.

A 300mm layer of free draining aggregate is placed behind the blocks, separated from the soil fill by a geotextile liner. Layers of Terram Paragrid, distributed by Maccaferri, are used for reinforcing the backfill.

At the Newcastle job, both commercial and residential areas will be set in natural parkland.

Phased over 12 years, 2500 homes will be built in a joint venture between Persimmon Homes and Bryant Homes.

Close attention is being paid to the natural environment with sustainable systems playing a major part. Drainage will be via a storage pond using reed bed technology. This meant that levels had to be raised by creating terracing, which is bounded by a footpath with steep banking slopes down to the parkland area. The MacWall system has been used to construct retaining walls to support the slope.

A MacWall semi-circular retaining wall was built behind the pond and extends parallel to a small stream. A further straight section of wall extends into the meadows, separating the built-up area from the fields and woodlands below.

Some 7500 blocks were used in the construction, with a total surface area of 750m 2, making it one of the largest single walls built using MacWall in the UK. The perimeter wall is 3.2m high at its maximum, and more 300m long. It is finished in natural granite.

The retaining walls were built by contractor Colton Excavations, which is responsible for the bulk earthworks and landscaping on the development.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.