Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Sensitive foundation work secures future of historic building in Germany

Recent foundations work to upgrade a timber-framed building on an island in the middle of the River Neckar in Esslingen, Germany called for a sensitive approach by contractor Bauer.

The former carpenters’ workshop is being converted into a restaurant and market hall but the foundations needed to be upgraded to meet the new use of the structure.

Despite the confined space and historic location, Bauer has constructed a 70m long, anchored secant pile wall outside the building to creat a 5m deep cut offwall. Within the building, a soldier pile wall with timber and HDI lagging was installed, which took careful planning to cope with the low headroom within the building.

Bauer has said that the building is not a listed structure but the work on the £6M upgrade is being carried out to the standards required if the building was listed.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.