Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Self portrait Zone

ZONES

As 1998 drew to a close, the design for the Self Portrait Zone was complete, construction was due to begin and the general atmosphere surrounding the development was relaxed.

It was then that the bombshell was dropped. The Zone was moving to a completely new location, to a site that had tripled in size to approximately 2000m2.

'Suddenly, the old design of six raised cylindrical pods on a central leg made no sense.' says Buro Happold project engineer Andrew Best. 'We needed a totally new concept - and fast!'.

The team soon came up with a single large diameter drum concept. Detail design began in January 1999, construction started in April and the main structural works were complete 10 weeks later.

At the heart of the circular structure is a 12m high steel frame 'applecore', externally clad in around 200 silver GRP panels. The space-age colour scheme is continued internally with the use of unusual silver PTFE-coated glass cloth on the roof and walls.

Enveloping the applecore is a large cylindrical steel frame system known as the 'andscape', suspended from the roof. Lightboxes have been built into the frame to display an array of photographs, producing a bright and airy atmosphere.

Externally, acid etched glass panels rotate, secured to a tracking system fixed to the andscape. Best was particularly concerned about the andscape's rigidity as any excessive movement could shatter the rotating glass.

'The whole andscape could deform due to gusts of wind entering from a nearby Dome door,' he explains. 'So we added steel props to support it against the central structure.'

Entrance into the Zone is via a ramp that passes under the andscape. The ramp follows the curve around the main structure at a gentle gradient until it reaches the entrance to the central structure. Further images and sculpture are housed inside.

Zone facts

Sponsor: Marks & Spencer

Architect: Pentagram

Structural and M&E engineer: Buro Happold

GRP panels: Design and Display

Teflon-coated fabric: Landrell

Steelwork: William Hare

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.