Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Ramboll engineers Tate Modern Turbine Hall installation

Ramboll has provided the engineering design for the tenth commission in The Unilever Series for the Turbine Hall at Tate Modern. 

The installation, ‘How it is’ by Polish artist Miroslaw Balka creates a large dark void within the gallery using a large structural steel frame measuring  30m long, 10m wide and 13m high, supported on 2m high columns, with internal steel plate cladding finished in soft black flock to achieve a “blacked out” internal space.  The south end of the box is open like a draw-bridge, providing the public with an access ramp.

The large steel frame is of a very simple and slender modular construction, with the frames fabricated and pre-assembled into 2.5m wide panels before arriving on site.  These floor, roof and wall panels were then assembled on site using mechanical fixings to avoid the need for on-site welding, which reduced the installation time and the level of disruption caused during the open hours of the gallery.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.