Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Major Stockholm junction master plan awarded

Architect Big, consultant Grontmij and strategic firm Spacescape have been selected to design a new entrance portal for a planned super-junction outside of Stockholm, Sweden.

The planned Hjulsta Intersection 15 km north of Stockholm is where two European highways, the E18 and E4 converge into a three level intersection. The junction upgrade will be the largest infrastructure project in Sweden and is required due to the growth and development of the capital.

The team won the Stockholmsporten competition which seeks to define the Hjulsta intersection through sculpting the surrounding landscape and framing the automotive scale of the intersection.

Additionally, the proposal connects the adjacent Järvafäl­tet recreation area through a continuous promenade to the distinctive natural and heritage-laden environment and adds new qualities to the site.

The new entry way is turned into a reflective, self-sustaining hovering sphere mirroring Stockholm as it is, new and old, creating a 180 degree view of the area for the drivers on their way in or out of the city.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.