Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Structural steelwork in action | Waid Community Campus

A new secondary school is being delivered by Bam Construction in Anstruther as part of the ongoing hub Scotland initiative.

Replacing the existing school, the new steel-framed structure will also provide a home for the council’s local office, a library, a base for police officers, and consequently the project is officially known as The Waid Community Campus incorporating Waid Academy.

The overall campus includes an existing primary school, and a community sports centre, while the 800-place Waid Academy’s new sports facilities, including an all-weather Rugby pitch, will be open to the public at certain times.

DJI 00232 jpg

DJI 00232 jpg

The steel frame and flooring were erected and installed by mobile cranes

Typically, the ground floor of the building houses the community facilities with the school occupying the first and second floors. One of the exceptions is the dining area, which is located within the centrally located atrium. 

Work onsite started last year, but before that, the initial design was  value engineered to bring the scheme within budget. Without this streamlining design work taking place, the project may not have started at all. 

“As well as different cladding systems, the main alteration was to change the roof to a mono-pitched design from one that originally had a multi-pitched roof profile,” explains Bam Construction director Martin Cooper.

ATRIUM VIEW 02 03 2015

ATRIUM VIEW 02 03 2015

Computer rendering of the atrium

The new, economical, pitched roof is said to reflect the project’s rural setting and is a nod to the many agricultural buildings in the surrounding countryside. 

With its more economical steel-framed design settled upon, the job was able to kick off, with Bam initially installing a new access road. 

“An existing road alongside the construction site is used by people taking their children to the primary school and by users of the sports centre,” says Cooper.

“It was our decision to construct a new road, and now we have our own dedicated route for deliveries, including the steelwork, which is much safer for all concerned.”

The speed of the erection process and the knock-on effects for the programme was the main reason for choosing steel

 Once the road was completed, a series of piled foundations and a concrete ring beam were installed in advance of the steel erection programme commencing.  

Steelwork contractor BHC is fabricating, supplying and erecting 520t of steel for the project. This equates to approximately 1,400 individual pieces, requiring 2,850 connections and a grand total of 16,822 bolts.   

During its15-week erection programme, BHC used two 80t-capacity mobile cranes, in conjunction with various sized MEWPs, to erect the entire steel frame and install metal decking and precast planks.  

The speed of the erection process and the knock-on effects this has for the whole construction programme was the main reason for choosing steel as the framing solution, according to BDP project architect Stuart Duncan. 

Three zones

The building is roughly square-shaped in plan, with each elevation measuring approximately 65m-long. For the erection programme, the building was divided into three zones, with each one completed to its full height before BHC moved onto the next one.

BHC’s second mobile crane would then follow on behind the steel erection gang and install the flooring systems for each completed zone. The three zones corresponded to the structure’s two outer wings, and a central zone encompassing the building’s large atrium and drama hall.

Aecom project engineer Craig Kempsell says: “We proposed a combination of flooring construction, comprising insitu concrete on metal decking and precast concrete slabs with insitu structural concrete topping.

Precast planks

“The precast concrete planks are supported on a grillage of ultra shallow steel floor beams providing a reduced structural zone and promoting an efficient overall floor zone with exposed soffits within the classrooms.” 

Between the teaching wings the use of insitu concrete on metal decking provides a bridge between the two stiff precast floor plates. The use of conventional downstand universal beams provided additional efficiency and this was possible due to the introduction of suspended ceilings in these areas with a reduced floor-to-ceiling height. 

The steel frames’ columns are spaced at 7.5m intervals to form the teaching area. These were brought to site in 12m lengths corresponding to the overall height of the structure and providing effective robustness for the category 2B structure.

Double height drama hall

Next to the centrally positioned atrium is a double-height drama hall and this space was particularly challenging to design and build. The proposed installation of retractable tiered seating and the intended occupation of the space required a detailed assessment of the dynamic response of the floor plate, due to the potential effects of rhythmic synchronised movement. 

Steelwork within the floor acts compositely with the slab, with strategically positioned columns providing local enhancements to achieve adequate floor plate stiffness.

The full height atrium occupies two thirds of the structure’s central zone. This is formed by five 30m long by 1.8m deep steelwork trusses, which had to be spliced at mid-span to facilitate transport to site in two pieces where it was assembled before being lifted into position. 

Atrium space

A series of internal exposed CHS columns surrounds the atrium space with large 406mm diameter columns positioned within the adjoining elevation. These were required to provide adequate stiffness to the lateral supports of the glazed façade. As the columns were unrestrained over their full length the increased section size was essential, providing both function and form.

Overall, the steel frame is stabilised by the two precast floors in the two teaching wings, which provide stiff plate diaphragm action, transferring lateral and notional forces to vertical steel bracing located within the perimeter and internal partition walls.

Due to curtain wall, window and service penetration positioning, locating the bracing was challenging. A number of bracing techniques were utilised. Typically SHS/RHS bracing was adopted within the secondary steel zone to conceal it behind finishes.

Because Anstruther is a coastal town, the steelwork was primed with an enhanced protective paint specification to protect it against atmospheric corrosion while it was exposed during the construction process. 

Waid Academy is scheduled to be open in time for the 2017 autumn term.

Project team

Project: Waid Community Campus

Main client: hub East Central Scotland, Fife Council

Architect: BDP

Main contractor: Bam Construction 

Structural engineer: Aecom

Steelwork contractor: BHC

 

In association with

bcsa logo 3d col

bcsa logo 3d col

 

 

 

 

 

 

Tags

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.