Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Structural steelwork in action | Met Office, Exeter

The UK’s position as a world leader in weather and climate prediction will be cemented once a world-class supercomputer arrives at the Met Office’s new facility at Exeter Science Park.

As one of the most powerful supercomputers in the world when fully installed, it will also be a catalyst for regional growth in the South West, supporting collaboration and partnerships between science, business and academia. 

Located a short distance from the Met Office’s current headquarters, the computer will be housed in a purpose-built structure known as the IT Hall, which is currently being built by a team led by main contractor Willmott Dixon. Adjacent to this, a distinctive sloping two-storey office structure, known as the collaboration space, is also under construction.

The IT Hall is a single-storey steel portal-framed structure measuring approximately 90m-long and 25m-wide, but importantly offering a central 15m-wide column-free span for the computer hall.

MET LandscapeView medium

MET LandscapeView medium

Computer visualisation of the Collaboration Space building

The Collaboration Space is a far more complex steel structure leaning in two directions. It has required enhanced stability systems to resist the forces generated by the complex and eccentric geometry.

Both of these buildings have gone through a process of design development as WSP Parsons Brinckerhoff associate director Ian Branch explains: “Throughout the design process, a variety of materials were considered for both buildings. The choice of steel was made primarily to suit the challenging programme requirements. 

“The use of Revit 3D modelling greatly benefitted the development of difficult details for the complex geometry. This was then easily transferred to the steelwork contractor to incorporate into its model.”

Once the design was finalised, work started on site last year. 

P 1030543 jpg

P 1030543 jpg

A steel frame was chosen for speed of construction

The project sits on a greenfield site on the edge of Exeter Science Park, a recent development on the outskirts of the city that has further expansion plans. 

Early works included the installation of pad and strip foundations in readiness for steelwork contractor William Haley Engineering to begin the steel erection programme. 

Steelwork erection started with the IT Hall, the simpler of the two frames. This structure had to be the first to be erected as it houses the supercomputer and consequently must be ready first. Powering and serving the computer are a high volume of complex services all of which must be coordinated via 3D modelling in Revit.

Using a single 50t-capacity mobile crane, William Haley erected the IT Hall in approximately three weeks. The propped portal frame has sloping sides formed with raking columns, with two internal column lines providing the large open central space for the computer hall, while the two outer 5m wide spans accommodate ancillary spaces.

IT Hall

As it will house the supercomputer, the IT Hall may be considered to be the more important of the two structures. However, the hexagon-shaped collaboration space was the most challenging to design and erect.

The structure’s accommodation space is based around a two-storey internal box based around a 7.2m by 4.8m grid pattern. The two main elevations, with the front sloping inwards and the back doing the reverse, are built from this steel box.

The internal box was erected first and was initially stabilised by temporary bracing. An insitu concrete lift shaft, combined with moment frames and braced bays within the sloping walls, provided the stability in the final condition. 

CHS columns set at an angle of 60° form the two sloping elevations. 

Aesthetic steelwork

“Tubular steelwork was chosen for this part of the structure for aesthetic reasons, as it will be left fully exposed behind glazing,” explains WSP Parsons Brinckerhoff senior engineer Catherine Mungall. 

As well as the two main sloping façades, the structure has two folded ends, formed by two rows of raking CHS columns. To form the fold, the bottom members slope outwards and the top sections slope inwards with a central bolted connection holding the shape in place. The columns were all designed as moment frames.     

As well as the two large glazed façades, the remainder of the collaboration space will be wrapped in zinc cladding. 

“To avoid any clashes and deal with the unusual geometry and complex cladding details on this structure we laser- surveyed the building to produce a 3D model,” explains Willmott Dixon’s Leigh Dickson. 

“This way of producing a model is very quick and allowed the team to get on with the cladding installation quickly.” 

The Met Office supercomputer is being installed in three phases with the final phase due to be completed in Spring 2017.

Supercomputer facts

The supercomputer will be 13 times more powerful than the current system used by the Met Office and will have 120,000 times more memory than a top-end smartphone. 

3D View 6

3D View 6

Unusual shape: Collaboration space

It will be able to do more than 16,000 trillion calculations per second, and at 140t, will weigh the sams as 11 double-decker buses.

The supercomputer’s forecasts are anticipated to deliver £2bn of socio-economic benefits to the UK by enabling better advance preparation and contingency plans to protect homes and businesses.

Met Office chief executive Rob Varley says: “We are very excited about this new investment in UK science. It will lead to a step change in weather forecasting and climate prediction, and give us the capability to strengthen our collaborations with partners in the South West, UK and around the world.”

 

Project team

Project: Met Office, Exeter

Main client: The Met Office

Architect: Stride Treglown

Main contractor: Willmott Dixon

Structural engineer: WSP Parsons Brinckerhoff

Steelwork contractor: William Haley Engineering

 

 

 

 

In association with

bcsa logo 3d col

bcsa logo 3d col

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.