Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Gallery | Arup's sustainable Aga Khan building opens

The Aga Khan Centre, which uses 25% less regulated energy than a typical UK building of its kind, has opened in Kings Cross.

Arup led on building services engineering, facade engineering design, lighting design and acoustics services for the centre, which will house the Institute of Ismaili Studies, the Institute for the Study of Muslim Civilisations and the Aga Khan Foundation UK. 

Arup project director Andrew Sedgwick said: “Arup has played a pivotal role in the wider regeneration of King’s Cross. Over the decades this area has transformed into a vibrant destination.

“We are delighted with our contribution to the Aga Khan Centre, which has created a great environment for learning and scholarly research. It has been a pleasure to work with such a dedicated team that has collaborated to create a wonderful new educational and cultural landmark.”

A ’challenging’ aspect of the design was to provide fire detection in the building’s 40m high atrium due to a glass ceiling, wall climbing lifts and BMU equipment making installing fire alarm equipment difficult.

Arup used a specialist beam detection system to ensure safety requirements were met with minimum impact on the aesthetics of the atrium.

Sustainability goals were met by installing a high level passive chilled beams system to reduce energy consumption and create a quieter working environment as there are no motorised elements required. The building uses the King’s Cross District Heating circuit. 

A water recycling system has been installed to collect water from wash hand basins and shower, and passes through a treatment system and is used for the irrigation of the six gardens. 

Maki and Associates were the architects, structural engineering was done by Expedition Engineering and BAM was the contractor. 

 

 

 

 

 

 

 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs