Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Ladbroke's lean

Mouchel and Birse are working as a design and build team to stabilise a 140-year-old embankment at London Underground's Ladbroke Grove Station.

The original station was constructed around 1860 on an embankment that was raised 40 years later when the station was rebuilt with longer platforms and renamed. Now the station walls and platform

canopies are noticeably leaning away from the track showing that their foundations have moved and rotated over the years.

A system of piled walls and ties is being designed by Mouchel to overcome the problem. Two piled walls extending beneath the embankment into London Clay will underpin the station and arrest further movements. The piled walls will be tied together every five metres with steel tie bars running across the embankment 1.5 metres beneath the tracks.

Reader enquiry no 803

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.