Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Insite: The Tate Modern looks to the past

A £215M extension is being built at the Tate Modern gallery on London’s South Bank as part of the Transforming Tate Modern renovation project

The new building will rise 65m above the ground. It will offer 21,000m² of new space spread over 11 storeys, including additional gallery space alongside performance spaces, education spaces, shops, cafés and new terraces, as well as new offices.

The design takes the shape of an irregular pyramid. Architects Herzog & de Meuron were eager to keep much of the industrial feeling of the old structure, which was converted from the 1940s Bankside power station.

The original design for the project featured a glass façade which was less well integrated with the main gallery building. The design was revised to retain the former power station’s oil tanks as exhibition spaces.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.