Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

IN THE ROUND

The exterior of the British Museum's world-famous Round Reading Room is exposed to view after the completion of an eight month demolition contract which has removed the now redundant library stacks which surrounded it for decades. Demolition contractor H Smiths (Engineers) removed more than 20,000m3 of rubble to clear the way for the creation of the Great Court, a new public space designed by architect Foster & Partners, that will be covered by a 6,000m2 glass and steel roof containing more than 3,000 individual panes. The exterior of the 140 year old Round Reading Room will be clad in Portland stone, and the same material will be used to reconstruct the south portico of the courtyard. A new lower level will be created to house lecture theatres and an educational centre. Structural engineer, building service engineer and planning supervisor is Buro Happold, Mace is construction manager. The whole Great Court project is expected to cost $161M and is scheduled for completion in late 2000.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.