Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Heathrow Airport - Main Entrance Regeneration

The main entrance to the world's busiest international airport was literally, a tip, before operator BAA commissioned a £1.85M hard landscaping project to smarten it up.

Earth slips in the poorly compacted material disfigured the rough, grass covered, cutting bordering the roads into the tunnel beneath the northern runway which leads to the Central Terminal Area. Now the entire area has been tidied up by the airport's framework suppliers who have built a steep three-tiered terrace of concrete block walls tied back with earth reinforcement and long soil nails.

Design and execution of every aspect of a project was constrained by the fact that, in effect, the site forms the sides of a narrow funnel feeding traffic in and out of the airport from the M4 and local roads 24 hours a day.

Extra space gained at ground level has been put out for use as a premium service car park. Specimen mature lime trees and beech hedges were strategically placed so they can be trained to form a green screen softening the rigid geometry of the walls and the advertising hoardings which characterise the airport's facelift.

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.