Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Camden Council approves King's Cross Square plan

Camden Council has given the go ahead to plans to redevelop the public space in front of King’s Cross station, Network Rail revealed today.

The work will see the existing front canopy removed to reveal the Victorian Grade I listed Lewis Cubbitt façade for the first time in 150 years. The plan was created by architect Stanton Williams and planning permission marks the end of a four year design period.

In place of the current 1970s concourse extension will be a 7,000m2 open space, which will be 50% bigger than Leicester Square. The extension will feature a Yorkstone and granite paving pattern with a new outdoor seating area. A space suitable for large-scale art installations has also been identified.

Work is due to start after the London 2012 Olympic and Paralympic Games.

King’s Cross station is already undergoing a redevelopment and its new concourse is due to be unveiled this spring.

Network Rail said that although the public square plan seemed “a simple task”, there are a number of “complex engineering challenges” owing to its location. The square will sit directly above the London Underground ticket hall which limits the features that can be incorporated into the design. The site also sits above tunnels carrying the River Fleet – London’s largest subterranean river – as well as other utilities and tube lines.

About the King’s Cross redevelopment

In 2007, construction work started to transform King’s Cross station to create better connections to St Pancras International and London Underground, increased capacity for additional trains and improved facilities.

The centre-piece of the redevelopment is a new concourse on the west side of the station which will include a larger ticket office, retail, waiting areas, a food and drink outlets and more modern facilities. The new concourse will be completed in March.

The station’s rebirth, is commissioned, overseen and led by Network Rail, designed by consultant Arup and architect John McAslan + Partners.

 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.