Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

BCIA - Building award

Architecture Building, Lincoln University A spectacular white, budget-priced, building with an interestingly complex atrium is pioneering Lincoln University's expansion to a new campus across the rail tracks.

The masterplan for the next decade involves a cluster of new buildings set around a mirror lake to be created on the site of former railway sidings. The designers and builders of the £1,000/m 2architecture department are now on site working on the next project of the series. Immediate effect of the architecture building has been to boost the university's architectural student intake.

Client: University of Lincoln Cost: £9.925M Principal designer: Rick Mather Architects Structural engineer: Ward Cole Consulting Engineers Contractor: HBG Construction Other firms: Connell Mott McDonald; Elland Steel BP Sunbury Business Park Link Building BP's attractive multi-functional link building forms an energy-conscious flagship entrance and hub to a cluster of offices. It is the latest phase in the conversion of a large R&D site at Sunbury from an assortment of dedicated petrochemical test rigs into an HQ campus and lettable space. The link ties three office blocks together with a spacious curving atrium and mezzanine. It contains the main entrances, break out areas and restaurant. A traditional northlight roof boosts daylight penetration and includes cool white-painted concrete slabs acting as an acoustic damper, and thermal flywheel forming part of the building's low energy heating and ventilation system.

Client: BP International Cost: £10.3M Principal designer: Broadway Malyan Structural engineer: Arup Contractor: Schal International City & Islington College Life Long Learning Centre, London North London's Blackstock Road has gained a real asset both visually and socially with this clever encapsulation of a Victorian school building within a new shell and frontage.

A stringent budget governed what could be done to create a new building appropriate to the change of use from a traditional school to a college and library for all age groups. The conversion has retained much of the old structure and grafted a modern building and entrance atrium on the front. The result inside is a huge and interesting variety and size of spaces matched to the range of formal and informal teaching offered by the college.

Client: City & Islington Life Long Learning Centre Cost: £8.6M Principal designer: Wilkinson Eyre Architects Structural and services engineer: Arup Contractor: Geoffrey Osborne Other firms: Davis Langdon & Everest (QS) Raines Court, London N16 Peabody Estates' objective was to create maximum density, modular housing on a tiny site and to prove the apartments' quality by selling them to private buyers. The individual modules were fully manufactured and fitted out in York, then craned into place on site within a robust galvanised steel frame. All connections between the accommodation and frame are resilient, giving minimum noise transfer between properties. Each apartment in the three linked blocks was sold on completion.

Client: The Peabody Trust Cost: £8.9M Principal designer: Allford Hall Monaghan Morris Contractor: Wates Construction UBS & LSO Music Education Centre, London EC1 London Symphony Orchestra needed extra space within walking distance of the Barbican Arts Centre to expand its music education programme. It found, and revived, the long-derelict subsidence-damaged shell of St Luke's church on Old Street, a Grade One listed ruin. The conversion for LSO involved modern ground engineering techniques to stabilise the original structure. New foundations and steel structure have been added to carry a replacement roof while excavation of the crypt and part of the churchyard created space for the extra, hidden, practice rooms and recording studios.

Client: St Luke Centre Management Company Cost: £9.8M Principal designer: Levitt Bernstein Structural engineer: Arup Services engineer: Max Fordham Contractor: Wates Construction Wolfson Medical School for University of Glasgow Lecture-based tuition is out for Glasgow University's medics. Now it is all hands-on, problem-based learning in the spectacular glass clad and roofed Wolfson Medical School which was squeezed onto a difficult triangular 'gushet' site between two roads. Simulated consultation rooms and hospital wards are arranged around a central court clad in a structural glass roof. This creates a space which can be used for meetings and events regardless of Glasgow's northern latitude. Laminated glass beams in the roof were fabricated from the longest plates available which were linked together by bolted friction connections.

Client: University of Glasgow Estates & Buildings Cost: £9M Principal designer: Reiach and Hall Architects Structural engineer: URS Corporation Contractor: Costain Other firms: Arup Facade Engineering; Hulley & Kirkwood (M&E engineer); Mag Hansen (specialised glazing)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.