Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Atkins tower tops out

Atkins has celebrated the topping out of the 32-storey Iris Bay office and retail tower at Business Bay in Dubai.

The tower – designed, engineered and project managed by Atkins – comprises two identical double curved shells which are rotated and cantilevered over a four-storey podium, underneath which are three levels of basement and underground parking for 920 cars.

The topping out ceremony brought together the site supervision team, the client and key members of the design team to celebrate the milestone, which culminated in the last structural slabs being poured on top of the 170m tall structure. 

“We’re delighted the project has quietly but successfully advanced to this milestone stage,” says Hesham Abdelaziz Gabr, Atkins resident engineer for the project.  “It was a real challenge to meet the demands of the unique design, but working alongside the contractor to resolve on-site issues, with the coordination and support of the design teams here in Dubai, we have been able to keep the project fully on track.”

Atkins was commissioned in 2006 as lead consultants for architecture, structural, mechanical and electrical engineering design, and project management for the entire development by clientSheth Estate International.

The project was an early opportunity for Atkins to explore the challenges of sustainable design in a hot climate and incorporates both passive and active environmental features.  The distinctive ovoid shape creates areas of negative pressure that draw air through the building and reduce dependence on mechanical ventilation.

The rear elevation is a continuous vertical curve punctuated by balconies while the front elevation is made up of seven zones of rotated glass. Thisincludes naturally ventilated spaces and integrated solar energy and shading films in the glass façade. 

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.