Your browser is no longer supported

For the best possible experience using our website we recommend you upgrade to a newer version or another browser.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Angus road reopens after landslip

A road in Angus, Scotland, has reopened more than a year after a landslip closed the route.

The C23 road in Den of Airlie, which runs along a steep gorge, was closed following damage caused by a landslip in January 2013. Ground investigation at the site was carried out by Ian Farmer Associates to determine the underlying cause of the landslip and led to the road being re-routed and narrowed to reduce the risk of further ground movement affecting the road.

C23 road, Den of Airlie, Angus

Source: Another Studio

C23 road in Den of Airlie following the landslip

The geotechnical specialist installed nine boreholes along the length of the road to a depth of 7m.

The ground investigation results indicated the landslip was caused by extreme storm weather, combined with the area being in a dip on the road. This caused the road rainfall run-off to saturate the steep slope.

A large tree was also located at the top of the slope, adding additional weight. This combination of factors resulted in the slope failure.

C23 road, Den of Airlie, Angus

Source: Another Studio

C23 road after remedial works at the site

Following the ground investigation, remedial works were carried out over the autumn by contractor Delson Contracts, at a cost of £125,000, and involved moving the road locally away from the steep gorge and constructing a safety barrier.

The ground investigation was also used to provide soil/rock parameters to allow slope stability calculations to be undertaken for the area that slipped and for other areas on the C23 that may have been at risk. The parameters were also used for the design of the new retaining wall.

Due to restricted space, part of the road is narrowed to one lane with a priority system in place.

 

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions. Please note comments made online may also be published in the print edition of New Civil Engineer. Links may be included in your comments but HTML is not permitted.